Doamne ajuta!

M-am gandit un pic in ultima perioada daca este sau nu bine sa continui sa scriu aici, de vreme ce a invata pe altii este a celor stiutori si fara greseala, iar eu tocmai asta nu sunt.

Inca nu am luat o decizie finala, asa ca inca ma complac intr-o stare fara finalitate … care se va termina cel mai probabil cu un mers la duhovnic.

Pana atunci … voi incerca sa expun succint … mitul banilor.

Of … iarasi un mit? Pai da, de vreme ce banii in sine nu exista, de vreme ce banii sunt acceptati ca avand valoare de toata lumea, fara a sti exact cui folosesc.

Inainte de a intra in „paine”, vreau sa spun ca lucrez intr-o multinationala.Este o multiunationala ca toate celelalte, fiind foarte mare si puternica, lider pe segmentul ei de piata. Aici am invatat o regula foarte simpla … am putea-o numi „regula de 10 simpla”. Ea suna cam asa: orice produs care ajunge pe rafturi, orice obiect care este produs, orice electronice/bunuri de larg consusm/alimente/masini sunt produse, pretul final este de cel putin 10 ori mai mare decat costurile de productie (unde includem achizitia si deprecierea masinilor unelte, costul cu forta de munca, materiile prime, costul de depozitare, manipularile de catre motostivuitor etc. ). Sunt anumite domenii in care pretul final este de 100 de ori mai mare decat cel de productie, dar nu vreau sa complicam lucrurile. Deaceea, ca o regula de baza pentru evaluarea unui produs ar trebui sa se foloseasca „regula de 10 simpla”.

Bun, acum stim cu ce pornim la drum. Pornim cu gandul ca „valoarea” unui produs este data de acceptarea populatiei ca acel produs are acea valoare. Cei care stiu „regula de 10 simpla” sunt foarte putini, deaceea se si poate pastra regula aceasta in societate.

Toate buna pana acum, dar inca nu vedem ca banii sunt un mit.

Well, aveti putintica rabdare.

Inainte sa ajungem la „banii sunt un mit”, sa vedem cat din mitul nostru lunar se duce in alte parti: angajatorul plateste o parte din salariul nostru la stat, angajatul plateste si el taxe la stat, mai este TVA-ul, mai sunt accizele pe carburanti, taxa pe lux, impozitele pe casa/masina, asigurarile obligatorii, taxa pe autostrada (pentru cine are) si alte taxe, care in final pot ajunge la 60-70% din salariul unei persoane. Din putinii bani ramasi, salariatul nostru trebuie sa supravietuiasca … in consecinta el trebuie sa cumpere bunuri care sunt de cel putin 10 ori mai scumpe decat costul de productie si distributie, iar in final se constata ca un om munceste absolut degeaba. De ce degeaba? Deoarece da 60-70% din salariul sau in diverse parti, iar restul se duce cam tot la aceeasi oameni care detin si multinationala lui (pentru ca cine detine o parte din Coca-Cola, detine si o parte din P&G, detine si o parte din Shell, detine si o parte din alta companie si tot asa) , efectiv lucrand gratis, de vreme ce este platit pentru a cumpara produse de la celelalte companii, toate fiind detinute in mare de aceeleasi persoane (actionariat). De multe ori angajatul plateste pentru a munci – de ex. luand un credit ipotecar, pentru care ajunge sa plateasca de 2-3 ori suma initiala, tot acelorasi oameni la care munceste.

Banii exista doar pentru a putea fi transferati din conturile angajatilor in conturile firmelor, pentru a putea tine populatia ocupata si pentru a crea un sentiment de libertate … dar ei nu exista. Cum de SUA, China, Franta, Brazilia (si aici pot continua sa enumar toate statele lumii dezvoltate) pot fi datoare sume colosale de bani? Cum pot fi toate statele indatorate pana peste cap, in acelasi timp? Poate ca intrebarea care are cel mai mult sens este … cui? Cine este entitatea aceasta infinit de bogata, mai bogata decat toate statele lumii, care poate sa imprumute cu dobanzi colosale toate statele lumii? Singurul raspuns plauzbil ce am putut da este ca … banii nu exista, nici nu au existat vreodata. Banii sunt doar cifre intr-un calculator,  un contor electronic pentru a masura indatorarea (a se citi inrobirea) popoarelor.

In concluzie platim dobanzi exorbitante pentru bani care nu exista … si timpul trece pe langa noi. Ceea ce avem cel mai de pret pe lume este timpul , sau mai exact, ce facem cu timpul ce ni s-a dat. Putem alege sa ne preocupe aceste cifre electronice, sa ne spetim muncind pentru noul iPhone, sau putem sa realizam ca banii nu sunt totul, ei de fapt neexistand decat pentru a ne inrobi. Rostul lumii de astazi este sa ne tina ocupati, sa alergam de nebuni dupa acte, hartii si toate cele, uitand de noi si de menirea noastra, uitand sa mai si „sedem si sa cugetam”.

Manati de pofte la care suntem doar spectatori (altii avand rolul de creatori), dusi in deriva de o sexualitate agresiva, manipulati zi si noapte de televizor, munciti pana la epuizare de „sistem”, ajungem intocmai ca niste lamai stoarse si nu mai suntem capabili de nici un gand critic, de nici o parere, toate gandurile noastre si toate parerile au fost deja formate de anturaj, de pofte, de media si de … bani.

Banii sunt un mit menit sa tina populatia ocupata, un mit care ajuta oamenii sa se manance intre ei, un mit care este pe cale sa cada.

Nu va lasati inselati, sistemul actual a fost facut in asa fel incat el sa cada, incat omul modern sa-si piarda nadejdea. Cu „capitalismul” la pamant, omul va fi deznadajduit (deoarece a pierdut demult legatura cu Dumnezeu) si va accepta orice. Acceptul dictaturii ce va veni va fi cu atat mai simplu cu cat aceasta deznadejde va fi dublata de un razboi (care ar incepe intre greci si turci la inceput, dar care se va extinde), foamete si cutremure.

Dupa toate acestea, se va arata un om bland si smerit, intelept si tolerant, care va aduce „pacea” pe pamant, care va fi acceptat de toti ca fiind fiinta suprema … va fi  Antihrist, cu semnul lui.

Inca un motiv in plus pentru a dovedi ca banii sunt un mit: ei vor disparea si vor fi inlocuiti cu „semnul fiarei”, care poate fi aproape orice, dar de buna seama cred ca ar trebui sa fie ceva electronic – poate un tatuaj.

Sa nu deznadajduim daca vedem profetiile sfinfitilor implinindu-se (Parintele Paisie spunea ca razboiul cel mare va incepe de la turci si greci, cand turcii vor intra in apele teritoriale are Greciei) , stiind doar ca acesta este inca un semn ca Ortodoxia este credinta cea dreapta.

Doamne ajuta!

Daniel