Etichete

,

Mitul acesta este unul din miturile mele favorite. Poate ca sunt un pic partitnitor, dar cred ca este mitul meu favorit. 🙂

Unii ar putea spune ca am innebunit, incercand sa descriu asa un mit, care de altfel este la mintea cocosului.

Cum calatorului ii sade bine cu drumul, voi porni pe calea “Mitul China” de la justificarea existentei lui.

Acest mit are rolul de “baza”, ca sa-i spun asa, pentru celelalte mituri moderne. Cu toate ca este un mit original, nu neg ca se poate regasi si in alte materiale, sub alte forme.

„Mitul China” poate avea un rol esential in intelegerea faptului ca lucrurile nu sunt tot timpul clare si usor de perceput, in pofida faptului ca sunt acceptatea ca atare de majoritatea populatiei.

Ok. Sa incepem cu descrierea mitului, pe care o pornesc de la nume.

De unde stii ca exista China? Poate parea o intrebare stupida, dar, fa-mi pe plac si gandeste-te o secunda … bine poate chiar doua. De unde stii ca exista China? Raspunsurile pot fi variate: am citit in carti despre China si am vazut harti, am vazut la televizor chinezi, am fost in China, am un prieten care lucreza in China etc.

Well, aceste lucruri au o tangenta cu mitul nostru, dar nu demonstreaza existenta Chinei. In primul rand trebuie sa stim ce cautam, sa-i stim caracteristicile si sa avem un etalon, ceva care sa ne arate fara tagada ca acesta este lucrul/mitul despre care vorbim. Nici unul din argumentele mentionate mai sus relativ la China nu demonstreaza existenta ei. Din nou, poate parea ciudat ceea ce spun, asa ca le vom lua pe rand:

  • In carti poate s-a strecurat o greseala (multe carti avand aceleasi surse), iar China de astazi este de fapt Japonia, UAE sau chiar Romania, China neexistand niciodata;
  • Chinezii prezentati la televizor erau de fapt Indieni;
  • Cand am iesit din avion in „China” nu am avut cum sa cunoastem ca am ajuns in China, de vreme ce nu am avut termen de comparatie;
  • Prietenul nostru lucreaza de fapt in Vietnam.

Stiu, stiu, sunt argumente puerile, dar … arata cat de mult CREDEM in ceea ce ne spun altii, fara a avea putinta de a verifica nici cea mai mica informatie, iar daca avem putinta de a cerceta, lipseste vointa, deoarece, nu-i asa, este la mintea cocosului ca „aia” este China si ca „aia” sunt chinezi.

Preferam sa credem ce auzim din terte surse, sa imghitim pe nemestecate galustele televizate, nemaipunand la indoiala “evidenta” … China este acolo, mai la est de Carpati.

Trebuie sa ne gandim din cand in cand cui folosesc aceste “evidente” si cine si ce ar avea de pierdut daca ele sunt surpate prin argumente si demonstratii.

Acum, sa nu mi-o luati in nume de rau ca am inceput cu China. In loc de China putea fi orice lucru “stiut” de toata lumea, ceva “demonstrat”, care nu are nevoie de nici o secunda de gandire.

„Mitul China” este bun pentru omenii care nu iau totul de-a gata, oameni care iau un repaos din febrila munca de Sisif la care suntem supusi in fiecare zi si aleg macar din cand in cand “sa sada si sa cugete”, de vreme ce nu ne putem baza ca partidul va gandi in locul nostru.

Cu stima,

Chinezul Mioritic.